Guide

Samlarens guide till förkortningarna! Som med alla hobbys så vimlar det av förkortningar och engelska ord. Här har du en lista över de mest vanligast förekommande.

96  Antalet standardfigurer (utan några variationer inräknade) som släpptes under vintageperioden.

Acrylic case  En genomskinlig box som vanligtvis används att förvara en MOC, den är gjord i fin hård plast. Ett mer elegant sätt att förvara dem än i star cases, men priset är också mycket högre.

AFA  Action Figure Authority. Världens största graderare av leksaker/actionfigurer (www.toygrader.com).

ANH  A New Hope, den riktiga titeln på episod 4 som vanligtvis brukar kallas för enbart Star Wars.

AOTC  Attack Of The Clones, förkortning för titeln på episod 2. Svenska titeln är: Klonerna anfaller.

BIN  Buy It Now. En funktion på Ebay där en auktion omedelbart avslutas om man accepterar ett angivet fast pris. På Tradera heter det Köp Nu.

Bootleg  En piratkopia som framställts utan tillstånd. När det gäller Star Wars figurer ser figurerna oftast mer eller mindre annorlunda ut än originalen.

C-Skala  Ett sätt att bedömma en leksaks skick. Från C1 till C10, där C10 är perfekt nyskick.

Cardback  När en actionfigur är ny så sitter den fast på en pappbit kallad cardback.

COO  Country of origin, dvs vilket land en leksak är tillverkad i. På figurer står detta oftast på baksidan av ena benet.

Custom  En ”custom made” figur är manipulerad och förändrad i efterhand av en privatperson.

CW  Clone Wars, den tecknade serie som utspelas omedelbart efter episod 2, Attack Of The Clones.

Diorama  Ett sätt att visa upp sina leksaker. Man ställer upp dem så att de bildar en scen (gärna ur en film). Som att bygga ett landskap med bakgrund, fordon, figurer m.m.

Ebay  Onlineauktioner från hela världen (www.ebay.com).

EP1  De leksaker som kom ut i samband med Episode 1 (The Phantom Menace).

ESB  Empire Strikes Back, brukar man benämna de figurer som har logo från den filmen (episod 5) på förpackningen. Dessa fanns 1980-1982.

Glasslite  Brasilianskt företag som tillverkade ett litet antal av vintage-figurerna och andra föremål, på licens från Kenner, för den Brasilianska marknaden. Produktionen pågick fram till sent 80-tal.

Hasbro  Leksakstillverkare som producerat de nyare leksakerna.

Kenner  Leksakstillverkare som producerade vintageleksakerna. Varumärket Kenner ägs idag av Hasbro.

Last 17  Kallar man de sjutton sista figurerna som kom ut 1985. De släpptes då Star Wars-intresset hade svalnat och såldes därför i mindre antal. Detta medför högre priser idag, då de är ovanligare. Dessa fanns i förpackningarna POTF och Tri-logo. Följande figurer ingick:

 • Amanaman
 • Anakin Skywalker
 • A-wing pilot
 • Barada
 • EV-9D9
 • Han Solo (carbonite)
 • Imperial Dignitary
 • Imperial gunner
 • Lando Calrissian (general)
 • Luke Skywalker (poncho)
 • Luke Skywalker (stormtrooper)
 • Lumat
 • Paploo
 • R2-D2 (popup saber)
 • Romba
 • Warok
 • Yak face

Lili Ledy  Mexikanskt företag som tillverkade figurer och andra föremål, på licens från Kenner, för den mexikanska marknaden, men även på beställning till andra länder.

MIB  Mint In Box (nyskick i kartong), att något är i utmärkt skick med tillhörande kartong.

Mint  Mint (nyskick) innebär att figuren ska vara i utmärkt skick, precis så som den lämnade fabriken.

MISB  Mint In Sealed Box (nyskick i förseglad kartong), Skillnaden mot MIB är att föremålet aldrig någonsin har varit uttaget ur sin kartong. Kan även benämnas NRFB = Never Removed From Box (aldrig urtagen ur sin kartong) men den förkortningen används i regel inte i Star Wars sammanhang.

MOC  Mint On Card (perfekt figur på sitt bakstycke), innebär en utmärkt figur i förpackning. Om även förpackning är perfekt brukar man ibland kalla den MOMC = Mint On Mint Card (utmärkt figur på ett utmärkt bakstycke).

OTC  Original Trilogy Collection, serie med figurer från originaltrilogin som släpptes i samband med DVD versionerna av de tre originalfilmerna. Dessa förpackningar är även gjorda för att till viss del likna vintage förpackningarna.

Palitoy  Brittiskt företag som tillverkade figurer och andra föremål, på licens från Kenner, för främst den brittiska marknaden, men som även nådde stora delar av Europa. Inte minst Sverige.

POTF  Power Of The Force, kallar man de förpackningar som kom ut 1985. En del figurer brukar man även nämna POTF figurerna (se förklaringen på Last 17).

POTF2  Brukar man kalla de figurer som också har orden Power Of The Force skrivet på förpackningen, men kom ut år 1995 och senare.

POTJ  Power Of The Jedi, en nyare serie figurer som innehåller figurer både från klassiska trilogin samt Episod 1.

Proofcard  En typ av testtryckning av en cardback för att säkerställa kvaliteten på utseende, färg, tryck m.m. innan den går vidare till slutgiltig produktion.

Repro  Repro är en förkortning av reproduktion, något som är tillverkat i efterhand för att se ut som något äldre. Reprovapen är vapen och tillbehör som ser ut som de från 1977-1985, men är nytillverkade.

ROTJ  Return Of The Jedi, brukar man benämna de figurer som har logo från den filmen (episod 6) på förpackningen. Dessa fanns 1983-1984.

ROTS  Revenge Of The Sith, kan man benämna de figurer som är från den filmen (episod 3). Svenska titeln är: Mörkrets hämnd.

Saga  Kallas den figurserie som såldes med blå förpackning. De kom ut i samband med att figurerna från episod 2 släpptes.

SOTE  Shadows of the Empire. Liten serie med figurer som kom ut 1996 och som baseras på böckerna med samma namn.

Star case  En genomskinlig förvaringsbox i mjuk plast som används att förvara en MOC i. Utmärkt för att hålla dammet borta.

SW  Star Wars, brukar man benämna de figurer som har logo från den filmen på förpackningen. Dessa fanns 1977-1979.

Top Toys  Argentinskt företag som tillverkade ett litet antal av vintage-figurerna, på licens från Kenner, för den Argentinska marknaden. Dessa figurer kännetecknas främst av att de saknar hål under fötterna och är aningen mindre än Kenner-figurerna.

TPM  The Phantom Menace, förkortning för titeln på episod 1. Svensk titel: Det mörka hotet.

Tradera  Svenska auktioner (www.tradera.com).

Tri-Logo  Europeisk förpackning som liknar ROTJ förpackningen, men har logo på bild tre gånger på tre språk.

TSC  The Saga Collection (2006). Figurer från hela sagan i vintageliknande förpackningar.

V-OTC  Vintage style Original Trilogy Collection, serie med nytillverkade figurer från originaltrilogin där förpackningens framsida är gjord för att exakt likna vintage förpackningarna.

Vintage  Engelska ordet vintage betyder ungefär traditionell eller klassisk. I Star Wars sammanhang benämner man de saker och figurer som kom ut 1977-1985 som vintage.

Comments are closed.